Bezienswaardigheden Innsbruck

Bezienswaardigheden in Innsbruck

Bezienswaardigheden

In innsbruck is genoeg te doen, voor een stedentrip is de stad vooral in de zomermaanden zeker geschikt. Dankzij het goede openbaar vervoer in de stad en het compacte centrum is Innsbruck absoluut de moeite waard.  We hebben alle bezienswaardighden in Innsbruck voor je opgeschreven en voorzien van handige informatie zoals de openingstijden en de halte voor de bus of tram.

Goldenes Dachl/Het gouden dak

Tirol InnsbruckJe kunt er niet omheen, het huis met het gouden dak is de meest bezochte bezienswaardigheid van Innsbruck. Je komt het ook overal op alle foto’s tegen.  Het Huis met het Gouden dak  of te wel Goldenes Dach.

Het  gouden dak van Innsbruck kun je vinden in de oude binnenstad, in de Herzog Friedrichstraße. Het huis met het gouden dak is een erfenis van Keizer Maximilaan I. Hij liet het dak van het gebouw rond de 15de eeuw met 2.657 vergulde dakpannen bekleden. De dakpannen bestaan uit een koperen plaat welke verguld zijn op een oude wijze. Vanaf het balkon had de keizer een perfect uitzicht over alle sportieve activiteiten op het plein voor het huis.

Momenteel is het huis het gouden dak een museum over het leven van Keizer Maximilaan I en wat zijn invloed was op het leven in Tirol.  Tevens krijg je een uitvoerige rondleiding door het huis en kun je het balkon bezoeken.

Website: https://www.innsbruck.gv.at/

Schloß Ambras

Slot Ambras innsbruckOp één van de heuvels ten zuiden van de stad ligt een prachtig kasteel, Het Schloß Ambras heeft een lange geschiedenis en diende eerst als jachtslot van Keizr Maximilaan I. In de 16de eeuw liet de aartshertog van Tirol Ferdinand II het slot verbouwen in de huidige stijl waarbij er veel invloeden te vinden zijn uit de renaissancetijd.

Het slot dient nu als dependance van het kunsthistorische museum in Wenen. Het heeft een uitgebreide verzameling wapens, harnassen, een rariteitenkabinet en een kunstgalerij. De tuinen rondom het slot zijn ook absoluut de moeite waard om te bekijken.

Het witgeschilderde slot is indrukwekkend en het binnenhof van het slot Ambras heeft zeker je aandacht nodig. De prachtige grauwschilderingen (ook wel grisailles genoemd) zijn indrukwekkend door het gebruik van kleurschakeringen lijkt het net alsof er diepte in de aangebrachte fresco’s zit.

De Spaanse zaal vraagt ook je aandacht, de zaal is volledig in de renaissancestijl ern het plafond bestaat uit een prachtig stuk houtsnijwerk.  Langs de muren zijn alle historische heersers van Tirol geschilderd.

De Kunst- en Wunderkammer van het Slot Ambras moet je ook gezien hebben. Ferdinand II verzamelde niet alleen schilderijen maar ook uitvindingen uit die tijd. Leuk om te zien dus.

De Rüstkammer is het de opslag van alle wapens en harnassen, een indrukwekkende collectie aan wapens en ander historische oorlog uitrustingen uit de tijd van de ridders. Het is de op één na grootste collectie van wapentuig in Oostenrijk. De grootste collectie kun je vinden in het Zeughaus in Graz.

Het slot is iedere dag geopend voor het publiek, alleen in november is het verstandig om even te informeren. Het slot is dan namelijk wegens renovatie en onderhoud gesloten.

Informatie over de openingstijden en de toegangsprijs vindt je op de website van Slot Ambras www.schlossambras-innsbruck.at
Adres: Schlossstraße 20
Openbaar vervoer:
Tramlijn 3 richting Ambras ,Halte: Philippine-Welser-Straße (let op zeer stijle weg)
Tramlijn 6 richting Igls Halte: Tummelplatz
Bus lijn C Halte: Luigenstrasse  (let op zeer stijle weg)
Postbus: combiticket bus naar Schloss Ambras + toegang tot museum Lijn 4134 vanaf het hauptbahnhof.
Sightseer bus: deze knalrode hop-on Hop-off bus stopt bij het Schloss Ambras

Tiroler Volkskunstmuseum

Een goed beeld van alle ambachten in Tirol krijg je te zien in het Tiroler Volkskunstmuseum. Dit museum werd in 1929 geopend en laat alle facetten zien van de oude ambachten zoals het maken van meubels, klederdracht werktuigen en kunst.  Het museum is gevestigd in de gebouwen van een voormalig franciscanenklooster.

Openingstijden:
Het museum is dagelijks geopend van 9- 17 uur.
Adres:
Universitätsstrasse 2 Innsbruck
Openbaar vervoer:
Lijn H Halte: Congress/Hofburg
Website: www.tiroler-landesmuseen.at

Tiroler Landesmuseum

Een bezoek aan het Tiroler Landesmuseum ook wel Ferdinandeum genoemd neemt je terug naar het verleden, dankzij de collectie vondsten krijg je een goede indruk van het leven in Tirol vanaf de prehistorie tot het hedendaagse.  Het is één van de belangrijkste musea van Tirol. Het is ook één van de Oudste musea van Oostenrijk. De verschillende collecties bieden kunst, acheologie, natuurwetenschappen en natuurlijk ontbreekt muziek niet.

De kunstcollectie kent ook diverse Nederlandse meesters van onder andere Rembrandt, en Brueghel.

Openingstijden:
Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 9 – 17 uur (maandag en feestdagen gesloten)
Adres:
Museumstrasse 15 – Innsbruck
Openbaar vervoer:
Lijn 1 en 6 halte: Bergisel

Hofkerk/Hofkirche

Hofkirche Innsbruck BezienswaardigheidIn de zestiende eeuw werd de hofkirche (hofkerk) gebouwd door keizer Ferdinand ten nagedachtenis aan zijn grootvader de eerdergenoemde keizer Maximiliaan I. In de kerk staat een opmerkelijke en vooral indrukwekkende collectie renaissancebeelden opgesteld.  Daar komt ook de naam Schwarz-Mander kirche vandaan wat letterlijk vertaald Zwarte mannen kerk betekend  en dat verwijst dus naar de bronzen beelden.

Het groene koepeldak van de kerktoren is kenmerkend voor de Hofkirche en kun je uit alle hoeken van Innsbruck zien.  Het interieur van de kerk wordt door de graftombe van keizer Maximiliaan I  te samen met de 28 bronden beelden gedomineerd.

De zilveren kapel in de kerk is een kleine aanbouw met een altaar van zwart hout waarop reliefs van zilverbeslag zijn aangebracht. In de zilveren kapel ligt Ferdinand II begraven zijn harnas is in een geknielde richting naar het hoofdaltaar van de kerk opgesteld.

De kerk heeft twee orgels, waarvan één orgel het grootste renaissance orgel van Oostenrijk is.

Openingstijden:
Maandag tot zaterdag van 9 – 17 uur
Zondag- en feestdagen 12.30 – 17 uur
Adres:
Universitätsstrasse 12 Innbruck
Openbaar vervoer
Lijn H Halte: Congress/Hofburg

De kerk is niet gratis te bezichtigen.

Hofgarten

Zoek je een momentje rust in alle hectiek van de stad, dan is de Hofgarten een perfecte plek om even bij te komen en te genieten van de groene long van Innsbruck. Dit prachtige park werd rond de zestiende eeuw aangelegd voor de Habsburgers. In de negentiende eeuw kreeg het park een publieke functie. De Hofgarten in Innsbruck heeft nu een culturele status jaarlijks worden er diverse festivals gehouden en de twee muziekpaviljoens in het park dienen vaak als podium voor allerhande concerten.  In het park zelf is ook een gezellig cafe en vooral in de zomermaanden is het er erg gezellig en vooral onder de inwoners van Innsbruck een populaire plek om even de drukte van de stad te vergeten.

Triumphpforte

Aan het zuidelijke einde van de Maria-Theresienstrasse staat de Triomfboog. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Innsbruck. De boog/poort werd in 1765 voor het huwelijk tussen Aartshertog Leopold en de Spaanse prinses Maria Ludovica gebouwd. De zuidkant van de poort is een aandenken aan het huwelijk en aan de noordzijde van de poort is een relief aangebracht ter nagedachtenis aan Franz Stephan de vader van Leopold welke kort na het huwelijk stierf.

Skischans/Bergisel

Bergisel InnsbruckTen zuiden van het centrum van de sportstad Innsbruck ligt de 756 meter hoger Bergisel. Op deze berg bevindt zich de skischans een imposante bezienswaardigheid van Innsbruck welke zich de afgelopen jaren tot een architectonisch attractie heeft ontwikkeld.

Ieder jaar is de Bergisel het decor van één van de belangrijkste skitoernooien van het jaar,  sinds 1953 wordt op de derde of vierde januari het Vierschanzentournee  skispringspektakel in Innsbruck gehouden. De skispringer welke over de vier wedstrijden de meeste punten weet te behalen wint deze prestigieuze prijs. Het record in Innsbruck staat op 138 meter.

Wie liever met beide benen op de grond blijft, en dat is denk ik 99% van de lezers is de skischans zeker de moeite waard om te bezoeken. De toren heeft namelijk een uitzichtplatform en een goed aangeschreven restaurant.

|De toren is in 2001 compleet gerenoveerd en voorzien van een nieuw deel waarin zich het restaurant en het uitzicht platform bevindt. Voor het ontwerp werd gekozen voor de Brits Irakese architect Zaha Hadid (1950 – 2016) een beroemde architect welke onder andere ook het ontwerp voor het nieuwe havenhuis in Antwerpen en het hoofdkantoor van BMW in Leipzig maakte.

Openingstijden:
juni tot oktober dagelijks van 9 -18 uur
november tot juni  10 – 17 uur Dinsdag gesloten
Kijk op de website voor rustdagen en eventuele sportevents waarop de toren gesloten is.
Adres:
Bergiselweg 3 – Innsbruck
Openbaar vervoer:
Tram Lijn 1
Website: www.bergisel.info