Eten en Drinken

Eten en Drinken

Oostenrijkers houden van lekker eten, de keuken heeft nog veel invloeden uit het verleden en sommige gerechten zijn echte klassiekers geworden. Je treft ze bijna overal in Tirol aan op de menukaart. Om verassingen te voorkomen heb ik geprobeerd er de juiste Nederlandse beschrijving bij te zoeken.  De Oostenrijkse restaurants zijn verplicht om alle allergenen in het eten te vermelden op de menukaart. Dus heb je een probleem met een bepaald ingrediënt dan kun je dat direct terugvinden op de menukaart. Mocht je twijfelen vraag dan gerust, vaak wil de kok dan ook wel zijn best doen om iets anders voor je te koken.

Tiroller Gröstl

Een stevig gerecht van gebakken aardappelen met ui, spek en soms worst. Met een gebakken ei. Het werd vroeger gemaakt van de “kliekjes” die overbleven in de keuken en door het hotel/restaurant personeel gegeten. Ondertussen is recept zo verfijnd dat het op menig menu staat bij de betere restaurants. Iedere chef geeft er zijn eigen draai aan en dat maakt het gerecht erg veelzijdig.

Kaiserschmarrn

Het lijkt een beetje op een dikke grote pannenkoek, de ingrediënten zijn ook praktisch gelijk alleen is deeg veel luchtiger. Dat komt omdat men bij de bereiding van de Kaiserschmarn het eiwit luchtig opklopt en vlak voor het bakken voorzichtig door het beslag wenteld. De kaiserschmarrn wordt vaak geserveerd met appelmoes of een compote van preisselberen (cranberries)

Kasespatzle

kasespatzleEen heerlijk voedzaam en zwaar deeggerecht met gesmolten kaas. Vaak kiezen de koks voor een lokale kaas die zich goed leent om te smelten. Het gerecht is behoorlijk machtig en ideaal als lunchgerecht tussen de middag tijdens een dagje wintersporten.

De spatzle bestaat uit een mengsel van bloem en water, het wordt in de meeste gevallen vers gemaakt door het deeg boven een pan kokend water door een spatlze zeef te drukken. Zodra het deeg gaat drijven is de spatzle gaar.

Eten en Drinken

Knödels

Knodel OostenrijkDe Oostenrijkers en vooral in Tirol zijn gek op de Knödels. Het zijn ballen van gekneed brood met allerlei ingrediënten. Ook hier laat de kok zich graag inspireren door de lokale producten. Zoals eigengemaakte spek, kaas, spinazie, en zuurkool. Vaak wordt de Knödel geserveerd in een kom bouillon. of gewoon als bijgerecht bij een goed stuk vlees. Knödels kunnen erg machtig zijn.

Pressknödelsuppe

Net als de Knödels van hier boven wordt deze gemaakt van gekneed brood, echter wordt deze daarna platgedrukt en in plaats van gekookt wordt de pressknödel kort gebakken. Ook deze knödel wordt gereserveerd in een kom bouillon.  Een pressknodel bevat over het algemeen veel kaas.

Brezensuppe

Brezen zijn de beroemde krakelingen die veel zien in de Duitse en Oostenrijkse keuken (ook wel Brezels genoemd) omdat weggooien zonde is worden de oude brezels in stukjes gesneden en overgoten met een heerlijke soep. En vervolgens met kaas kort gebakken in de oven.

De dranken in Tirol

De Oostenrijkers lusten wel een drankje, en zijn perfectionisten in het maken van gedestilleerde dranken zoals Schnapps en Obstler.  Verder zijn er diverse goede bieren uit Tirol.

Bij het eten kiezen de inwoners van Tirol graag voor een goed glas wijn, maar omdat Tirol zelf geen wijnregio is wordt er vaak gekozen voor wijnen uit andere Bundeslander van Oostenrijk. Franse en andere buitenlandse wijnen tref je niet snel aan op een Oostenrijkse wijnkaart. De Oostenrijkse wijnen hebben een zeer hoge standaard en kwaliteit.

Is een glas wijn tussen de middag te veel? Dan kun je de ober vragen om wat water bij de wijn doen. Dat noemt men Gespritzt en is Oostenrijk zeer gebruikelijk.

Water

Het kraanwater in Oostenrijk is van hoge kwaliteit, en kun je gewoon drinken. Het kan wel wat kouder zijn dan we gewend zijn in Nederland.  Het water in Oostenrijk is harder dan in Nederland en bevat meer kalk.

Schnapps