Innsbruck

InnsbruckDe hoofdstad van Tirol is Innsbruck, het dankt zijn naam aan de rivier de Inn welke de stad doorkruist en vanwege de oversteek over de rivier de Inn richting Italië.  De stad heeft 130.000 inwoners (stand 1 januari 2016) en is de vijfde stad van Oostenrijk (na Wenen, Graz, Linz en Salzburg)  in de omgeving van Innsbruck wonen in totaal ongeveer 289.000 mensen. De stad heeft een Universiteit waar ongeveer 27.000 studenten.

Geschiedenis

Er zijn rondom Innsbruck sporen gevonden die erop duiden dat de eerste mensen er al sinds het steentijdperk woonde en leefde.

Voor het eerst werd Innsbruck genoemd in 1180 Innsbruck was toen een belangrijke oversteekplaats over de rivier de Inn. En de route over de Brenner Pass welke net als nu toen ook een belangrijke transport route was tussen noord en zuid. Door de heffing van tol floreerde stad en kon het uitgroeien tot een handelsstad van betekenis.

In 1429 werd de stad de hoofdstad van Tirol en in de 15de eeuw werd Innsbruck een belangrijk centrum op het gebied van politiek en cultuur door  Keizer Maximilian I. Een stukje van deze historie kun je nog terugzien bij de Hofkirche waar zijn navolgingen een standbeeld voor hem hebben opgericht.

Onder de invloed van de Habsburgers kreeg Innsbruck in 1620 een belangrijke status en een eigen onafhankelijke rechtbank, het was de eerste rechtbank ten noorden van de alpen. In 1669 kreeg Innsbruck een universiteit.

Tijdens de oorlog met Napoleon, werd Tirol samengevoegd met Beieren(Duitsland) Innsbruck kreeg een status als administratie stad.

Veiligheid

Innsbruck is een veilige stad, net als in Nederland is er overal politie en neemt de politie iedere melding serieus. Helaas komt in de binnenstad en op drukke toeristische plekken het zakkenrollen wel eens voor.  Let dus goed op je persoonlijke eigendommen.

Bezienswaardigheden

Tirol InnsbruckEr is in Innsbruck veel te zien, dankzij de compacte binnenstad zijn bijna alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar.  Wil je meerdere musea en bezienswaardigheden bekijken dan is een “kombiticket” voor de musea en het bergiselschanze een aanrader.

Alle bezienswaardigheden zoals het Tiroler Volksmuseum, Landes museum, de Hofkirche en de Bergiselschanze hebben een eigen overzichtspagina.

Openbaar vervoer in Innsbruck

Het openbaar vervoer in Innsbruck is goed geregeld. De bussen en trams (Straßenbahn) in de stad wordt door de IVB (Innsbrucker Verkehrsbetriebe) geregeld. De rode trams zijn sinds 2009 in de stad en op de Stubailijn in gebruik en horen ondertussen bij het stadsbeeld van Innsbruck.  De trams zijn uitgerust met moderne schermen waarop je kunt zien waar je bent en wat de volgende halte is. Alle rode trams in de stad zijn ook voorzien van gratis Wlan. (internet) 

De sightseer

Speciaal voor toeristen en iedereen die de stad wil leren kennen is de Sightseer een speciale bus welke langs alle bezienswaardigheden in Innsbruck rijdt. Ideaal als je bijvoorbeeld de Bergisel, Schloss Ambras en het Tirol Panorama wil bezoeken.  Tickets voor de Sightseer kun je bij de chauffeur kopen, bij veel hotels en natuurlijk bij de toerist information kopen. De Sightseer is inbegrepen bij de Innsbruck Card, waarmee je ook korting krijgt op veel bezienswaardigheden.

Innsbruck Card

Met de Innsbruck Card krijg je in de stad veel korting en interessante aanbiedingen. De kaart is verkrijgbaar in 24, 48 en 72 uur. kinderen tussen 7 en 15 jaar krijgen de kaart met 50% korting.

De Innsbruck Card biedt je veel voordelen zoals

Gratis toegang tot alle musea en bezienswaardigheden.
Een gratis berg- en dal ril met diverse gondelbanen rondom de stad.
Gratis gebruik van de Sightseer  hop-on hop-off bus
Gratis gebruik van tram en bussen in Innsbruck
Gratis gebruik van de panorama routes van het IVB
Gratis toegang tot de Swarosvki welten + vervoer naar Wattens
Vrije deelname aan een stadswandeling met gids
3 uur fiets vuur
Diverse leuke kortingen

De kaart is dus erg interessant als je wat langer in Innsbruck bent en graag de bezienswaardigheden bezoekt.

24 uur – € 39
48 uur – € 48
72 uur – € 72

Vervoer buiten Innsbruck

In het centrum ligt ook het Hauptbahnhof van Innsbruck. Het is één van de drukste treinstations in Tirol.  Het station wordt door de ÖBB (Oostenrijkse spoorwegen) beheerd. Veel internationale treinen en ook de Railjet en Nightjet stoppen in Innsbruck. Vanuit Innsbruck kun je dan overstappen op de regionale treinen. Ook de autotrein stopt in Innsbruck.

Vanuit Innsbruck zijn de steden Salzburg, Munchen en Wenen met de trein uitstekend te bereiken en vaak sneller dan met de auto.

Innsbruck – München 1:45 uur
Innsbruck – Salzburg 1:45 uur
Innsbruck – Wenen 4:15 uur

De genoemde tijden zijn met de hogesnelheidstrein Railjet of de Eurocity. Meer informatie over treinreizen in Oostenrijk kun je vinden bij de Oostenrijkse spoorwegen