Wandelen

Wandelen in TirolDe populairste bezigheid in de zomermaanden voor veel inwoners en bezoekers van Tirol. Wandelen is in Oostenrijk super populair en in praktische alle plaatsen zijn wandelroutes aangegeven. Van tochten van enkele uren om een leuke bezienswaardigheid zoals een waterval of een bergmeer te bekijken tot meerdaagse tochten waarbij je langs een voor uitgestippelde route van berghut naar berghut loopt. Je slaapt dan in het zogenaamde Bettenlager met meerdere soortgenoten op een kamer en geniet s avonds van het heerlijke eten van de huttenwaard.

Voorbereidingen voor het wandelen in Tirol.

Alles over Tirol WandelschoenenBij het wandelen is het verstandig om goede schoenen mee te nemen, ga niet op je gympen, sandalen of slippers de bergen in. De wandelroutes zijn niet geheel ongevaarlijk het is belangrijk dat je dus met een goede voorbereiding op pad gaat.  Je conditie is het belangrijkste, wandelen in Oostenrijk is namelijk heel anders dan in Nederland waar je voornamelijk op vlak terrein loopt. Het klimmen en dalen vraagt veel van je lichaam en van spieren waarvan je het bestaan niet wist. Bouw het wandelen in Tirol dan ook rustig op.

Neem tijdens je wandeling genoeg eten en drinken mee, een fles water mag echt niet ontbreken. Veel supermarkten in Oostenrijk hebben speciale producten voor het wandelen, zoals energie repen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een lekker brood meenemen met een stuk kaas en wat worst. Ik weet zeker dat het bovenop de berg na wat inspanning nog lekkerder smaakt.

Materiaal

Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook voor je uitrusting, deze stem je af aan de hand van je wandeling maar ook met het weer. Een kaart mag nooit ontbreken, ga niet navigeren met je mobieltje want in de bergen heb je zelden  een stabiele 4G verbinding dus geen data.  Ondanks dat  je alleen gaat wandelen met mooi weer is een regenjas geen overbodige luxe. Het weer kan vooral in de bergen plotseling omslaan en weervoorspellingen in de bergen zijn vaak moeilijk omdat je veel met lokale invloeden en stromingen te maken hebt.   Verder kan het hoger op de berg ondanks het zonnetje een stuk kouder zijn dan in het dal.

Wandelstokken geven extra steun bij het wandelen over rotspartijen, net als goede wandelschoenen. Zoals ik al schreef hier boven is het wandelen op sportschoenen, slippers en sandalen echt not done. Je loopt onnodig risico.  Je wandelschoenen loop je van te voren goed in. Laat je bij de keuze van wandelschoenen goed informeren bij de buitensportwinkel.

Respecteer de natuur

Wat je mee naar boven neemt, neem je ook weer terug. Dus laat geen rommel en afval achter. De natuur moet mooi blijven en dat lukt niet als iedereen zijn zooi achterlaat. Veel bloemen en planten (zoals de Edelweiss) zijn beschermde planten, het plukken is dus strafbaar. Het enige wat je dus mag meenemen zijn je herinneringen en een foto.

Wandelroutes

Alleen Tirol kent al meer dan 24.000 aan gemarkeerde wandelroutes,  binnenkort op de site meerdere voorbeelden van wandelroutes door heel Tirol.