Fietsen in Tirol

Fietsen in TirolFietsen in Tirol, dan denk je gelijk aan pittige fietstochten over bergen en snelle afdalingen naar beneden. Gelukkig is dat in Tirol niet overal zo. Je kunt in Tirol ook gewoon “normaal” fietsen zonder al te veel inspanning.

Er zijn verspreid over Tirol diverse leuke fietsroutes van verschillende niveaus, de meeste zijn uitstekend geschikt voor families en leveren een prachtige dag op waarbij ontspanning en genieten voorop staat.

In Tirol ligt meer dan 920 kilometer aan uitgezette fietsroutes, je kunt je dus wel een paar dagen vermaken op de fiers. Deze routes lopen voornamelijk door de dalen, en zijn zeer goed begaanbaar met een normale fiets. Je fiets langs mooie bergmeren en door de typische Tiroolse dorpjes en natuurlijk wordt je tijdens het fietsen getrakteerd op de prachtige natuur en betoverende landschappen.

Er zijn voor fietsers veel voorzieningen, diverse hotels hebben zich gespecialiseerd in fietsvakanties, je kunt er een (elektrische) fiets huren, er zijn oplaadpunten voor e-bikes en zelfs onderhoudspunten om bijvoorbeeld een band te plakken zijn aanwezig.  In Tirol is ook een <strong>culinaire fietsroute</strong>, je fiets dan langs de diverse restaurants en berghutten en eet overal slechts één gang en al fietsende leer je de lokale keuken goed kennen.

Wielrennen in Tirol

Wielrennen in TirolHet lichtste verzet. Dat ga je zeker nodig hebben in Tirol. Het is Oostenrijkse bundesland is namelijk een perfecte trainingslocatie voor de wielrenner die nog wat hoogtemeters wil maken.   Veel bergpassen zijn gewoon geopend voor fietsers en het verkeer houdt ook rekening met deze bikkels op de fiets.  Wat dacht je van de Rettenbachferner in Sölden? Dat is het hoogste punt wat je kunt bereiken met een racefiets) of de Timmelsjoch, de hoogste bergpas van Oostenrijk.

Een echte uitdaging is de Kitzbüheler Horn, dit is de steilste pas van de Alpen waar je met de fiets naar boven mag. 8 kilometer klimmen en klauteren  het parcours heeft een hellingspercentage van 10% tot 18% in totaal leg je 890 hoogtemeters af. Als je hier niet gaat zweten weet ik het ook niet meer.

Iedere zomer worden er in Tirol diverse fietstochten georganiseerd, zoals de Imster Radmarathon. Tijdens deze tocht fiets je 100 kilometer en overwin je 1.400 hoogtemeters. Een andere uitdaging is de Bergkaiser, slechts 34 kilometer maar wel een hele pittige klim naar boven, en wie als snelste boven is mag zich de bergkeizer noemen.

Mountain Biken in Tirol

Mountainbiken in tirolVoor de fanatieke Mountainbiker is Tirol een waar paradijs, er zijn speciale routes met de nodige obstakels aangelegd waar je als mountainbiker echt van kan genieten. En natuurlijk kun je in Tirol even je conditie testen op de nodige hoogtemeters die je gaat maken. Want je moet toch die berg op.

In Tirol vindt je meer dan 5.000 kilometer aan bewegwijzerde mountainbike routes en nog eens 180 kilometer aan zogenoemde single-track routes.  Is al dat klimwerk niet jou pakkie an? Geen probleem bij veel skiliften kan de fiets gewoon mee naar boven.

E-bikes en elektrische fietsen

Oplaadpunt elektrische fiets TirolOndanks dat er in Tirol best wat vlakke routes zijn is een fiets met een elektrische trapondersteuning natuurlijk hartstikke handig.  Ook in Oostenrijk en vooral in Tirol is de elektrische fiets met een stevige opmars bezig. Logisch want het land en de omgeving lenen zich ervoor. In veel plaatsen kun je dan ook een e-bike huren. Dankzij het goede netwerk van oplaadpunten kom je ook nooit met een lege accu te staan. De meeste van deze punten zijn gesitueerd bij een café of een restaurant. Dus gelijk een perfecte mogelijkheid om even te ontspannen.

In de omgeving van Kitzbühel is zelfs een speciale e-bike wereld, dankzij een goed route systeem kun je in de regio meer dan 1.000 kilometer fietsen. En zijn de meer dan tachtig verhuurbedrijven goed op elkaar ingespeeld. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon een accu ruilen, dat scheelt weer opladen.

Elektrische mountain bikes

Wie liever van de gebaande paden gaat kan natuurlijk gaan mountainbiken, echter vraagt dat natuurlijk wel een goede conditie. Vooral als je gaat fietsen in een gebied waar tijdens de zomermaanden de skiliften gesloten zijn. Speciaal voor dit soort gebieden zijn er ook mountain bikes met een een accu. Je krijgt dan tijdens het klimmen een steuntje in de rug zodat je met slechts een klein beetje inspanning toch boven op de berg komt.

Handige links voor een fietsvakantie in Tirol

Fietsvakantie-Tirol Startpagina